HUNTING TEXAS STYLE -PILBÅGE

 

JAKT NR 1. SMYGJAKT Norra Texas. 43 grader.

Biotopen är förvånansvärt lik många delar av Sverige. Mycket ekträd och det som skiljer är de ökenlika områden som delar av ekpartierna. Ormar är det gott om och mina ormsäkra boots känns om en god investering. Skallerormar och den om möjligt mer respektingivande vattenmockasinen finns lite överallt. 

 

Jag börjar jakten i närheten av ett område där det under de senaste dagarna setts mindre grupper av vildsvin. Ganska tät ekskog med mindre vattenhål. Det är spår lite överallt men att spåra i denna torka är inte det lättaste så det blir att lite på måfå följa de spår som ser färskast ut.

 

Efter att följt spåren i ca 2 timmar ser jag siluetten av två mindre grisar nära ett dynghål. Vinden ligger på och jag kommer så nära som 20 meter och ställer mig bakom ett träd för att studera dem lite närmare. Det är två unggaltar. För att komma ännu närmare måste jag ställa mig helt exponerad då det är öppet kring dynghålet.Jag tar ett steg ut,ännu ett och snart är jag 10-12 meter ifrån och lövcamom gör nog sitt då de tittar åt mitt håll men ännu ingen reaktion.

 

Jag har pilen redo men nu sker något som jag ej hade väntat mig och som går som en röd tråd igenom denna och kommande jakter. Plötsligt reser en av grisarna, vänder sig mot mig och det som normalt(tycker jag) borde skett var att den sprungit iväg när den upptäckt mig men istället för att springa åt motsatt håll sätter den full fart rakt mot mig. Jag tar ett steg åt sidan och galten springer förbi och trycker till sidan mot mitt ben. Den andra grisen springer åt andra hållet. Lite lätt överaskad över aggressiviteten ser jag de springa bort.

 

Jag fortsätter nu åt andra hållet då det är mycket spår vid dynghålet och efter en dryg timme kommer jag fram till tätare skog och 70-80 meter in ser jag en flock vildsvin. Jag smyger mig nära inpå och står stilla länge bakom en stor ek. I flocken är det en liten gris som är extremt vaksam och har stenkoll på trädet. Så fort jag rör mig nöffar han till och alla reser sig för att sedan gå tillbaka i samma läge som innan.

 

Jag går sakta framför trädet och har nu eken bakom mig och är annars fritt exponerad för alla grisarna. Den lilla grisen har dragit sig undan nu. Det är ungefär 20 grisar i flocken. Sakta smyger jag, ett steg,vänta i en minut osv så det tar tid. Har sett en svart galt på ca 70 kg, helt svart. Smyger sakta mot honom och är ca 20 meter ifrån. Han står och bökar och kastar tvärt när jag låter pilen gå och skjuter rakt igenom båda lungorna. Jag ser när han sakta faller 25-30 meter längre bort. Pilen hittade jag 50 meter bort. Genomskott och sårkanal på 6 centimeter.

 

JAKT NR 2. SMYGJAKT Norra Texas. 40 grader.

Nu känns det bra efter gårdagens jakt och självförtroendet är på topp. Så nu är siktet inställt på att en lite större grris. Jag har idag med mig en guide, en trapper som känner området väl och vet vilka favoritplatser vildsvinen har. Efter bara en timme så ligger han där, vid vattenhålet.Vinden är minimal och att smyga i detta torra landskap är inte det lättaste då löven knakar under fötterna. Efter ännu en timme är jag så nära som 20 meter och märker bara en liten oro då galtens öron rör sig intensivt. Jag smyger några meter till för att kunna få ett sidoskott. Spänner bågen och går sakta framåt. Och döm om min förvåning när han ligger kvar. Jag släpper bågen då en 75 pounds båge är ganska tung att hålla spänd en längre tid. Spänner igen och börjar grymta lite för att få han att resa på sig men han trycker stenhårt.

 

Släpper bågen igen och nu sprutar svetten när jag en tredje gång spänner bågen och siktar och nu kastar han sig upp och vänder sig mot mig. Jag släpper pilen och den går 5 centimeter bakom lungorna. Ej ett 100 procentig skott men dock dödligt. Galten kastar och springer rakt mot mig och jag släpper bågen och tar fram kniven för nu känns det lite väl farligt. Ställer mig snabbt vid ett träd och galten springer förbi och sliter upp en reva i byxorna och slår undan min hand med överbeten, och drar iväg. Svetten sprutar, adrenalinet rinner ut genom öronen.

 

Jag hör att han går ner ca 100 meter bort och jag springer runt en dunge för att komma mot honom. Ser honom ligga ner och går ganska snabbt emot honom. När jag är ca 15 meter från honom reser han på sig och rusar igen rakt emot mig, så nu har jag honom springande mot mig. Jag spänner bågen och siktar mellan ögonen och låter pilen gå. Ljudet är kraftig när pilen går igenom skallbenet (se bilden) och han faller knall och fall 7 steg framför mina fötter. En fin galt på 125 kg och vi sätter oss ner en halvtimme och hedrar honom för hans kamp.

Tillbaka

 

Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen