HUNTING TEXAS STYLE-2006


Det finns många myter om jakterna som bedrivs i USA, Nya Zeeland m.fl. länder där det jagas med kniv och pilbåge. Många är de filmer som finns om just detta och det finns många olika sätt att se på detta. Just därför ville jag utforska dessa jakter själv för att dels kunna ha en uppfattning om hur det går till samt givetvis prova en, för mig, ny spännande typ av jakt och lära mig mer.

 

Min filosofi är att om djuret ej lider mer än det gör vid vår svenska jaktmodell så är detta den ultimata jakten.Och att då gå i närkamp med ett vildsvin och sticka det med kniv är för mig det närmaste man kan komma, om inte man mot man så man mot gris. Och att smyga sig nära ett vildsvin med båge och pil och ljudlöst fälla bytet är en spänning där adrenalinet är högt och pulsen på högvarv.

Attt känna närheten, att känna kampen, att riskera att själv bli skadad är i min värld jämnbördigare och mer rättvist än något annat. Det är ju även en av anledningarna till att jag och många andra i Sverige placerar åtlar på 15-20 meter från vakstugan just för att komma så nära vildsvinen som möjligt eller sätter sig på marken vid åteln för att känna pulsen och närheten. Jag kommer aldrig att sluta jaga med gevär men att få tänja gränserna som i detta fall skapar en ny dimension i jakten. 

 

En del ställen i USA har ett extremt tätt bestånd av vildsvin, mycket tätare än vad vi har i Sverige. I Texas på de ställen jag jagade var så fallet. Det finns Europeiska vildsvin (samma som vi har här), Ryska vildsvin, korsningar av de båda, samt olika raser i alla möjliga former.

 

Spanjorerna tog med sig vildsvin till USA för över 150 år sedan så vildsvinspopulationen har haft lång tid på sig att sprida sig.Och sen har både ryska och euopeiska vildsvin släppts ut. 

 

När det gäller bågjakten så är det vanligaste att jaga från stolar fastspända i träd, s.k treestands samt smygjakt. Jag valde smygjakt.

 

När det gäller jakt med kniv och hundar så var det via bekantas bekanta jag fick reda på dessa jaktguider som jag jagade hos. Jag ville jaga hos jägare som använde en eller två hundar till att fånga in vildsvinet och ej hos någon arrangör som använde flera s.k. catch-hundar. Det gäller att ta seden dit man kommer och vid en jakt när jag fick vada och simma ut i ett dy/vattenhål efter en galt frågade jag efteråt om det verkligen var vanligt. Och det var tydligen ej så vanligt att man fick simma efter dem..

 

Jakten bedrevs så att vi släppte hundar som i USA går under benämningen Bay-dogs eller Find-dogs vars uppgift helt enkelt är att söka reda på vildsvinet och skälla ståndskall och ej gå i närkamp med vildsvinet.. När skallet väl är ett faktum gäller att med catch-hundarna i koppel springa sä man är 60-70 meter från ståndskallet. Därefter släpper man catch-hunden/hundarna och då gäller det att springa så fort det bara går och vara hack i häl med hundarna. För är hunden ensam med vildsvinet för länge och det är en större gris så är risken stor att hunden dör eller såras. 

 

Klicka på länkarna för att läsa mer om mina jakter i Texas.

 

JAKT NR 1 & 2-PILBÅGE 

JAKT 3-9 MED KNIV

Produkter
    Drift & produktion:  Wikinggruppen