Räffelstigningen 1:7 på DB15 och dess fördelar-Läs mer här

DB15 stabiliserar förutom de vanligaste kulorna som används, även de modernare blyfria kulorna som är längre än vanligt , något som är viktigt när vi rör oss mot fler blyfria alternativ. DB15 och dess 1:7 räffelstigning stabiliserar även de tyngre mantlade blykulorna.

Med räffelstigning menas hur långt en kula behöver för att rotera ett varv i pipan. 1:7 betyder att den efter 7 tum har roterat ett varv, 1:8 betyder att den roterat ett varv efter 8 tum. 1:7 är således en snabbare stigning än 1:8. En vanligt förekommande missuppfattning är att olika räffelstigningar enbart har med kulvikt att göra. Det är fel. Det har främst med längden att göra.

Längre kulor kräver en snabbare stigning än kortare kulor för att stabilisera sig.

Förr i tiden när nästan alla kulor var blybaserade kunde man säga att den stigningen passar till 45 grain, den till över 77 grain osv. Idag behöver man tänka annorlunda, när blyfria alternativ blir allt vanligare.

En 55 grains kopparkula är betydligt längre än en 55 grains mantlad kula med blykärna. Det är därför många kopparkulor är lättare än mantlade kulor med blykärna, just för att de skall få samma längd som de populäraste kulorna, d.v.s. de anpassas så de skall stabilisera även i långsammare stigningar.


Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen