Omvänd renovering-ny bygel blir äldre och sliten. Klicka för att läsa mer.

Omvänd renovering-ny bygel blir äldre och sliten. Klicka för att läsa mer.

Hagelbyglarna från Adler har snabbt blivit mycket populära och en favorit bland både hagel och slugsfantaster och dessa kommer att synas på många jakter till hösten.

Det är även många som med ett leende på läpparna står på lerduvebanan och bryter mot alla traditioner som finns och samtidigt har det väldigt trevligt. Hagelbrakarbygel har blivit en populärt uttryck.

Givetvis var jag tvungen att förbereda en åt mig själv så det blev till att gå all in för att skapa en gammal modern hagelbygel utan någon som helst prestige när det gäller hur ett nytt respektive gammalt vapen skall se ut enligt historia och tradition.

Jag började med att demontera vapnet i sin helhet. Vapnet är en ny Adler A110 Walnut med pipa från en A110 AW. Det fasta siktet på pipan frästes bort (kopparlödning) och pipa, låda och rörmagasin blästrades och slipades sen ner och polerades.

Pipa och rörmagasinet parkeriserades (fosfatering) och polerades sen ner delvis och fick ligga i ett oljebad under en längre tid och mattades sedan på vissa ställen.

Lådan behandlades bitvis med aluminiumsvärta ett större antal gånger för att mellan gångerna slipas ned och poleras och sen mattas lite.

Kolv och framstock blev av med nätskärningen och oljades efteråt in med flera olika sorters olja i olika nyanser. En ny bakkappa tillverkades och ett nytt avslut på framstocken likaså. Ett fäste för rembygel tillverkades som monterades mellan pipa och rörmagasin.

Alla skruvar, nitar ,bygelhandtag blev av med sin blånering och fick ett kort parkeriseringbad och sedan stålull (trollull), ett oljebad och lite värme.

Ett mycket slitet gammalt Heliasikte monterades i avblånerade Milletringar och passar bra till slugskyttet. Kornet i kornfoten som innehöll fiberoptik byttes mot en svarvad mässingsstav så det är bara att ta av siktet vid hagelskyttet. Kopparlödningarna kring kornfoten är nu väl synliga.

Jösses vad kul det är med hagelbyglar. I helgen blir det hagelskytte med svartkrutsladdningar.

Trevlig helg/Carl Johan på Vildsvinsbutiken


Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen