Vildsvinsjägarens funderingar

TIDIGARE KÅSERI

KÅSERI 15

KÅSERI 14

KÅSERI 13

KÅSERI 12

KÅSERI 11

KÅSERI 10

KÅSERI 9

KÅSERI 8

KÅSERI 7

KÅSERI 6

KÅSERI 5

KÅSERI 4

KÅSERI 3

KÅSERI 2

KÅSERI 1

Nu är det dags att alla vi vildsvinsjägare blir än mer vaksamma än vi tidigare varit. Detta är på intet vis ett nytt fenomen men det blir tyvärr vanligare och vanligare.

En jaktkollega kom nyligen i kontakt med en förtvivlad person som fällt ett vildsvin i tron att det var en årsgris. Personen i fråga hade helt rätt i att det var en årsgris han sköt, men det som gjorde honom förtvivlad var det fakturm att det förutom att vara en årsgris även var en sugga. Han hade följt alla de direktiv han fått, varav ett var :-är det flera grisar i en flock så fäll den minsta i flocken så undviker Du att skjuta suggan. Ett direktiv som ges i många jaktlag som börjar jaga gris.

Vildsvinet som fälldes hade dragna spenar,dvs den hade fött kultingar relativt nyligen. Denna sugga hade en levandevikt på 30 kg och var en årsgris. Då den hade fött grisarna så bör den blivit betäckt kring 6-7 månaders ålder.

Detta är vad som händer om en sugga skjuts och kultingarna lämnas vind för våg. Smågrisar börjar brunsta och rena våldtäkter sker på grisar som normalt ej skulle bli betäckta för än långt senare.

Alla kan göra misstag och denna jägare gjorde precis som han blivit tillsagd. Men dessa misstag kan minimeras om vi nu alla är uppmärksamma på att den årsgris vi har i kikarsiktet kanske är en sugga, som har kultingar som är helt beroende av henne.

Avvakta med skottet, se om det finns kultingar i närheten, se om spenar är dragna,. Kultingar som Ni kanske tror tillhör en större gris på platsen kan således tillhöra en gris som är mycket, mycket liten och som Ni tror är en årsgris som blivit insläppt i flocken igen.

Carl Johan Fransson

- inbiten vildsvinsjägare och fanatisk förespråkare av 9,3x57

Synpunker? Maila på info@vildsvin.se

Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen