Prova bereda grisskinnet själv!

Skinngarvning är någonting jag starkt rekommenderar. Att fälla grisen och sen ta vara inte bara på eventuella betar utan även på skinnet ger en ny dimension och närhet till viltet.

 

Det behöver ej vara så märkvärdigt. Det tog ca 5 st skinn innan jag började få kläm på det hela, men sen gick det bara bättre och bättre. Salt, myrsyra och alun kommer man långt med.

 

Detta är en enkel instruktion om hur Du garvar skinn. En bra metod som fungerar väl efter ett gammalt recept jag fick för länge sedan.

 

Skinngarvning:

Detta behöver Du: Vatten, sågspån (ca 7 liter,av lövträd), myrsyra, alun,koksalt och tvättmedel. Detta produkter (tänker då på Alun & Myrsyra) finns i vissa lantmannabutiker samt i Vildsvinsbutiken.

 

Är skinnet torkat så fyll en balja/hink med vatten och tillsätt ca 12g salt per liter vatten. Lägg i skinnet och se till att ha så mycket vatten att skinnet är täckt.

 

Häll nu ut vattnet och ta ur skinnet ur baljan/hinken. Blanda i lika mycket vatten som tidigare och tillsätt 1-2 gram tvättmedel(pulver) per liter vatten och ca 12 gram salt per liter vatten. Vattnets temperatur skall vara ca 20+ och ej högre än 30+. Tvätta skinnet noga.

 

Ta ur skinnet och blanda lika mycket vatten som tidigare tillsammans med ca 22 gram salt per liter vatten. Låt skinnet ligga i ca 1,5 timmar. Temperaturen skall vara ca 20+. Ta upp skinnet och skrapa noga bort köttrester och underhuden.

 

Häll nu i lika mycket vatten som tidigare och blanda i ca 60 gram salt per liter vatten samt 10 gram myrsyra per liter vatten och lägg i skinnet. Låt skinnet ligga i lösningen i ca ett dygn. Ta därefter upp skinnet och låt det hänga i ca ett dygn.

 

Blanda nu en lösning med lika mycket vatten som tidigare, samt ca 45 gram salt per liter vatten och ca 70 gram alun per liter vatten. Vattnets temepratur skall vara ca 20 +. Låt skinnet ligga i minst ett dygn. Ta upp skinnet , täck det med en plastsäck ( så det ej torkar) och låt hänga och droppa av i ca ett dygn.

 

Smörj därefter in skinnet med läderbalsam eller glycerin. Arbeta in det ordentligt. Se till att det ej tränger ut på hårsidan. Häll sågspån över hårsidan och borsta av.

 

Nu skall Du sträcka skinnet. Sätt exempelvis krokar i sidorna och spänn med kedjor samt vrid och sträck skinnet. Gör Du ej detta ordentligt kommer skinnet att bli hårt.

 

Tänk på att salt och alun alltid måste lösas upp ordentligt innan skinnet läggs i så rör om ordentligt innan Du lägger i skinnet.

 

Lycka till !

 

Carl Johan Fransson

- inbiten vildsvinsjägare och fanatisk förespråkare av 9,3x57

Synpunker? Maila på info@vildsvin.se

Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen