Vad är ljus och hur mycket flödar Din lampa ?

Efter det att de eftersökslampor jag säljer i butiken blivit mycket populära har det även kommit upp en del frågor om ljusstyrka. Eftersom jag jämfört rent praktiskt med olika eftersökslampor innan jag tog in den jag tyckte var bäst så har lumen och candela i min värld inte varit så viktigt. Bäst lyse till bästa pris har jag tänkt istället.

En del företag som säljer eftersökslampor säger att deras har en styrka på si och så många lumen vilket gör den bäst. Ibland står det även felaktigt lummen och andra konstiga ord.

Nedan kan Ni läsa vad som menas med alla uttryck och hur man mäter ljus.

Trevlig läsning/Carl Johan på Vildsvinsbutiken

Ljusflödet är måttet på den totala mängden ljus, inom det synliga området, som en ljuskälla avger i alla riktningar. (En ljuskälla strålar normalt ut sitt ljusflöde olika starkt i olika riktningar). Ljusflödet anges med enheten lumen (lm). 1 Lumen är ljusmängden per sekund från en ljuskälla motsvarande en candela (1 cd). Enkel Svenska: Ljusflöde är den totala mängd ljus som strålar från ljuskällan åt alla håll!

Belysningsstyrkan är måttet på det ljus som träffar en yta per kvadratmeter. Dvs ett mått på förhållandet mellan det totala ljusflödet som träffar en yta och denna ytas storlek. Mängden ljus mäts här i lux (lx) och påverkas självklart av avståndet till ljuskällan samt vilken typ av ljuskälla det handlar om. Belysningsstyrkan 1 lux uppstår alltså när ett ljusflöde på 1 lumen fördelas jämnt över en yta på 1 m2. 1 lux = 1 lumen per kvadratmeter (1 lm/m2). Enkel svenska: Belysningsstyrka är den mängd ljus som faller på en yta!

Luminansen är ett mått på den för ögat upplevda ljusheten från en betraktad yta (till exempel en filmduk). Luminansen anges med candela per kvadratmeter (cd/m2) vilket talar om ytans ljushet i förhållande till dess storlek. Enkel svenska: Luminansen är ett mått på det reflekterade ljuset!

Ljusutbytet talar helt enkelt om förhållandet mellan angivet ljusflöde (lm) och förbrukad effekt i watt (W). Värdet specificeras med lumen/watt (lm/W).

Ljusstyrkan är ett mått på hur mycket ljus (intensiteten) en ljuskälla avger i en angiven riktning (till exempel en spotlight). Styrkan anges med ett värde som kallas candela (cd). Ordet kommer av engelskans ”candle” (stearinljus) och 1 cd motsvarar också ljuset från just 1 stearinljus. Enkel svenska: Ljusstyrka är den mängd ljus som strålar från källan mot en viss riktning!

Källa: © 2004 BigScreen Entertainment
 

Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen